Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΣ Ένα ντοκιμαντέρ για τον Μανώλη Γλέζο

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΣ

Ένα ντοκιμαντέρ για τον Μανώλη Γλέζο

GR | ENG
Αρχική2020-11-11T20:40:33+02:00

Slide Με ταυτίζουνε με το κατέβασμα της σημαίας...
αλλά υπήρξανε και προηγούμενα,
υπήρξανε κι επόμενα,
υπάρχουνε και τα σημερινά
Loading...

Σύνοψη

Γνωστός ως ο άνθρωπος που κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, το 1941, ο Μανώλης Γλέζος είναι πλέον ένας ζωντανός θρύλος της Αντίστασης. Από τότε, η φωνή του σπανίως λείπει από τους μεγάλους αγώνες της χώρας, κάπου ανάμεσα στη δικαίωση και τη διαμάχη. Με την Ελλάδα για άλλη μια φορά μετέωρη, λόγω οικονομικής κρίσης, ο Γλέζος βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, με αποκορύφωμα την εκλογή του στην Ευρωβουλή, σε ηλικία 92 ετών. Ωστόσο αρνείται πεισματικά να συζητήσει το «περιστατικό με τη σημαία», το οποίο συχνά απειλεί να επισκιάσει ολόκληρη τη ζωή του. Εν μέσω αστεϊσμών, επιπλήξεων και συμβουλών, το συνεργείο αναλαμβάνει ενεργό δράση πίσω από την κάμερα, προσπαθώντας πάση θυσία να αποκαλύψει τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από το μύθο.

Σενάριο & Σκηνοθεσία: Ανδρέας Χατζηπατέρας
Executive Producer: Ειρήνη Θωμά
Παραγωγός: Βάλερυ Κοντάκου
Associate Producer: Δέσποινα Παυλάκη
Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Μισουρίδης, Παντελής Μαντζανάς
Μουσική: Σεραφείμ Τσοτσώνης

Βιογραφικό Σκηνοθέτη

Με βάση τη Νέα Υόρκη, ο Ανδρέας Χατζηπατέρας διακρίθηκε για πρώτη φορά με το «Gallero», ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τις παράνομες κοκορομαχίες στην Κούβα (1st Prize New Visions and Voices – NYU). «Ο Τελευταίος Παρτιζάνος», ένα αντισυμβατικό πορτρέτο του Μανώλη Γλέζου, είναι το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του, ενώ έχει ήδη στα σκαριά την επόμενη ταινία του, το «A Forgotten Past», για τον πατέρα ενός Νεοϋορκέζου, ο οποίος υπήρξε ηγέτης της Σιέρα Λεόνε κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος, το 1967. Ο Ανδρέας Χατζηπατέρας έχει επίσης εργαστεί ως εικονολήπτης και βοηθός σκηνοθέτη σε διάφορα project, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την πλατφόρμα Fresco News στην Αβάνα (2016). Είναι απόφοιτος του Tisch Film and Television Program του NYU.

Φιλμογραφία

2018: A Forgotten Past, ντοκιμαντέρ, in progress.
2018: Ο Τελευταίος Παρτιζάνος, ντοκιμαντέρ, 74’
2015: Gallero, ντοκιμαντέρ, 13′
2014: Maternal, μυθοπλασία, 15′

EXILE FILMS

H Exile Films είναι ένας ανεξάρτητος καλλιτεχνικός οργανισμός με έδρα στο κέντρο της Αθήνας και επίκεντρο το ντοκιμαντέρ. Ιδρύθηκε από τη Βάλερυ Κοντάκου το 2008, με σκοπό να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής, και να αποτελέσει μοχλό διάδοσης του παρεξηγημένου είδους της τεκμηρίωσης. Από τη σύστασή της, η εταιρεία έχει διατηρήσει ξεκάθαρες τις προθέσεις της, αναλαμβάνοντας αποκλειστικά και μόνο την παραγωγή κινηματογραφικών έργων που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πραγματικότητα.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

Κάτοικος Νέας Υόρκης, η Βάλερυ Κοντάκου μετακόμισε στην Αθήνα το 2003. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη σχολή κινηματογράφου του NYU, εργάστηκε στον κινηματογράφο και τη διαφήμιση μέχρι που γνώρισε τους David και Albert Maysles, οπότε και αποφάσισε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο ντοκιμαντέρ. Δουλειές της έχουν μεταδοθεί τηλεοπτικά στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, τη Φινλανδία και τη Νότια Κορέα. Έχει διδάξει στο Queen’s College και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

ASSOCIATE PRODUCER

Η Δέσποινα Παυλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ στο Πανεπιστήμιο Autonoma της Βαρκελώνης. Εργάζεται ως δημοσιογράφος, μεταφράστρια και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Έχει δουλέψει σε φεστιβάλ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και την παραγωγή ντοκιμαντέρ.

Φεστιβάλ & Βραβεία

Προβολές

Κινηματογράφος Δαναός (Αθήνα) – από 25 Οκτωβρίου

Κινηματογράφος Τριανόν (Αθήνα) – από 25 Οκτωβρίου

Κινηματογράφος Πτι Παλαί (Αθήνα) – από 25 Οκτωβρίου

Κινηματογράφος Φαργκάνη (Θεσσαλονίκη) – από 25 Οκτωβρίου

Niagara Arthouse Cinema (Φινλανδία) – 30 Αυγούστου, 2018

Los Angeles Greek Film Festival – 9 Ιουνίου, 2018

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  – 3&4 Μαρτίου 2018

Contact

[email protected]  | +30 210 3223395

Press Kit
Download PDF

Film Stills
Download ZIP

Facebook
Like us on FB

©2018, Exile Films, Andreas Hadjipateras, GFC, ERT S.A.